Search
Close this search box.

RAMAZAN’DA KASTEN YİYİP-İÇMEK GİBİ KEFARET GEREKECEK ŞEKİLDE ORUCUNU BOZAN KİMSENİN DAHA SONRA SEFERE ÇIKMASI KEFARETİ ONDAN DÜŞÜRÜR MÜ?

Soru: RAMAZAN’DA KASTEN YİYİP-İÇMEK GİBİ KEFARET GEREKECEK ŞEKİLDE ORUCUNU BOZAN KİMSENİN DAHA SONRA SEFERE ÇIKMASI KEFARETİ ONDAN DÜŞÜRÜR MÜ?

FETVA

            Allah ﷺ seferi, oruç tutmamak için geçerli bir özür olarak kabul etmiştir.[1] Bundan dolayı güne oruçlu başlayıp daha sonra sefere çıkan kimsenin orucunu bozması caiz olmasa da bozarsa kefaret gerekmez.[2] Zira seferînin oruç tutmama ruhsatına sahip olması bozmasının cevazı hususunda bir şüphe ortaya çıkarmaktadır.[3] Kefaret ise şüphe ile düşer.[4] Ancak seferin kefareti düşürmesi sefer esnasında bozulan oruç için geçerlidir. Orucunu kefaret gerektirecek şekilde bozduktan sonra sefere çıkan kimseden kefaret düşmez.[5] Bu hususta Hanefilerle Şafiîler arasında bir fark yoktur.[6]

[1] Bkz. Bakara, 2/184.

[2] Heyet, el-Fetâvâ’l-Hindiyye(el-Fetâvâ’l-Alemgiriyye) (Beyrut: Dâru’l-Fikr, 2014), 1/269.

[3] Burhanuddîn el-Merğînânî, el-Hidâye Şerhu Bidâyeti’l-Mübtedî (Karaçî: Mektebtu’l-Büşrâ, 2021), 1/354.

[4] el-Merğînânî, el-Hidâye Şerhu Bidâyeti’l-Mübtedî, 1/345.

[5] Şemsu’l-Eimme es-Serahsî, el-Mebsût (Beyrut: Dâru’l-Marife, ts.), 3/76.

[6] Bkz. Şihâbuddîn Ahmed b. Muhammed b. Ali b. Hacer el-Heysemî, Tuhfetu’l-Muhtâc bi Şerhi’l-Minhâc (Beyrut: Dâru’d-Dıyâ’, 2020), 3/700; Şemsuddîn Muhammed b. Muhammed el-Hatîb eş-Şirbînî, Muğni’l-Muhtâc İlâ Ma’rifeti Me’ânî Elfâzi’l-Minhâc (Beyrut: Dâru’l-Kutubi’l-İlmiyye, 2011), 1/593.

PAYLAŞ

Facebook
Twitter
Whatsapp
Telegram